Hammasklinikoiden toiminta koronavirusepidemian aikana

Kiireetön suun terveydenhuolto jatkuu kaikilla hammasklinikoilla Uuttamaata lukuun ottamatta.

Tällä hetkellä koronaviruksen leviämistilanne vaihtelee suuresti maan eri alueilla. Hallituksen linjauksen mukaisesti kiireetöntä hammashoitoa voidaan edelleen tarjota alueelliseen harkintaan perustuen.

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, odota ensisijaisesti oireiden ohi menemistä. Hammasklinikalle voit tulla, kun on kulunut vähintään vuorokausi oireiden päättymisestä. Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja tarvitset välitöntä hammashoitoa, ole yhteydessä oman alueesi hammashuollon päivystykseen.

Uudellamaalla tarjotaan ainoastaan puolikiireellistä ja kiireellistä hammashoitoa

Uudellamaalla kiireetön hammashoito on päätetty lopettaa alueen epidemiatilanteen vuoksi. Tarjoamme kuitenkin edelleen puolikiireellistä ja kiireellistä hoitoa kaikilla kolmella hammasklinikallamme Uudellamaalla.

Puolikiireellistä hoitoa on esimerkiksi lohjenneen hampaan tai irronneen paikan korjaaminen tai jokin asia, joka aiheuttaa kipua tai huolta. Myös jo aloitetun hoidon loppuun saattamista voidaan pitää puolikiireellisenä, jos asiakas sen myötä välttyy isommilta ongelmilta.

Kiireellistä hoitoa vaatii esimerkiksi hampaasta johtuva kuume, kova suun alueen kipu, johon särkylääkkeet eivät auta, tai suun alueen vamma.

Arvioimme aina asiakkaan kokonaistilanteen ja teemme päätöksen hoidosta sen pohjalta. Esimerkiksi puuttuva paikka tai lohkeama voi vaurioittaa hammasta lisää ja silloin kokonaistilanteen kannalta on järkevämpää tehdä paikkaustoimenpide heti kuin odottaa.

Riskiryhmien ja hengitystieoireisten kiireetöntä hoitoa siirretään kaikilla hammasklinikoilla

Kiireetön hoito siirretään eteenpäin henkilöillä, joilla on todettu tai epäillään olevan koronainfektio, jotka ovat olleet lähikontaktissa vahvistetun koronainfektiopotilaan kanssa, joilla on hengitystieinfektion oireita tai kuumetta (yli 37,5 °C), jotka ovat palanneet ulkomailta 14 vuorokauden sisällä tai jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Tämänhetkisen tiedon (THL 24.3.2020) mukaan vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt. Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:

  • Vaikea-asteinen sydänsairaus
  • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
  • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
  • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • Vastustuskykyä heikentävä tauti, kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
  • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

Riskiryhmien kohdalla arvioimme myös aina asiakkaan kokonaistilanteen ja teemme sen perusteella päätöksen, onko hoito kiireetöntä vai kiireellistä.

Esteettistä hammashoitoa siirretään kaikilla hammasklinikoilla

Esteettisiä hammashoitoja, kuten esteettisistä syistä tehtäviä hampaiden puhdistuksia tai hammaskorujen kiinnityksiä, emme tällä hetkellä tee hammasklinikoillamme.