10 kysymystä ja vastausta koronatestauksesta

Mitä on hyvä tietää, kun menee koronatestaukseen? Koska testi kannattaa ottaa ja miten siihen pääsee? Kysymyksiin vastaavat Kouvolan Pihlajalinnassa asiakkaiden koronatestauksesta vastaavat työterveyslääkäri Pekko Parviainen ja sairaanhoitaja Laura Pasi Kouvolasta.

1. Miten koronatesti otetaan?
Asiakas ajaa drive in -testauspisteelle omalla autollaan sovittuun aikaan. Ensimmäisenä hän näyttää kuvallisen henkilökortin ikkunalasin läpi. Tämän jälkeen hän saa luvan avata auton etuikkunan. Suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja ottaa testin sieraimen kautta asiakkaan nenänielusta. Testin ottaminen kestää muutaman sekunnin ajan. Mikäli asiakkaalla ei ole autoa, testiin voi tulla myös kävellen, julkisia kulkuneuvoja on vältettävä.

2. Sattuuko testi?
Testin ottaminen voi tuntua epämiellyttävältä, mutta ei tee kipeää. Näytteenotossa käytettävä puikko muistuttaa pumpulipuikkoa, mutta on hyvin ohut ja taipuisa. Testi otetaan joko yhdestä tai kahdesta sieramesta.

3. Kuinka nopeasti tuloksen saa ja miten siitä saa tiedon?
Testituloksen saaminen kestää tavallisesti 1−3 vuorokautta. Tuloksen saa puhelimitse kotiinsa. Ennen testituloksen saamista on tärkeä välttää varmuuden vuoksi sosiaalisia kontakteja, jotta ei tartuta toisia, mikäli testi olisi positiivinen.

4. Kuinka luotettava testi on?
Kun näyte otetaan oikein, testi on yleensä herkkä ja luotettava. Jos henkilön oireet kuitenkin ovat jatkuneet jo useamman viikon ajan, testin tulos voi jäädä negatiiviseksi. Jos oireet ja taudinkulku viittaavat tästä huolimatta vahvasti COVID19-infektioon, testi on syytä uusia. Näyttää myös siltä, että syystä toisesta siinä, miten paljon ihmiset erittävät virusta, on eroja, ja tämä vaikuttanee testituloksiin.

5. Miten koronatestiin pääsee?
Koronatestiin pääsee lääkärin tai työterveydessä myös hoitajan lähetteellä. Ensimmäisinä epidemiaviikkoina julkisella puolella testeihin oli vaikea päästä ja yksityinen puoli vasta aloitti testausta. Tällä hetkellä tilanne on jo parempi, ja esimerkiksi Pihlajalinnassa päivittäistä testausmäärää on mahdollista kasvattaa nykyisestä.

Koronatesti on syytä ottaa, mikäli henkilöllä on COVID19-infektioon sopiva oirekuva. Oireina voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Mikäli henkilöllä on yksikin oireista tai ripulia tai vatsakipua ilman ilmeistä syytä, suositellaan koronatesti otettavaksi. Näyte kannattaa ottaa vasta, kun oireilu jatkunut vähintään kaksi vuorokautta.

6. Miten lähetteen koronavirustestiin saa?
Ottamalla yhteyttä lääkäriin esimerkiksi Pihlajalinna-terveyssovelluksen kautta tai varaamalla ajan lääkärin vastaanotolle. Työterveysasiakas voi ottaa yhteyttä myös Pihlajalinnan hoitajapuhelinpalveluun. Lähetteen koronatestiin saa tavallisesti seuraavaksi päiväksi. Ennen testiä hoitaja soittaa asiakkaalle kotiin, ja antaa hänelle tarvittavat ohjeet. Jos koronatesti tehdään yksityisesti lääkärin lähetteellä, Kela korvaa siitä osan.

7. Tarvitaanko testiä, jos oireet ovat lieviä?
Testi kannattaa ottaa tällöinkin. Myös lieväoireinen voi tartuttaa toisia esimerkiksi kaupassa käydessään, ja vaikka tartuttajan oireet olisivat lievät, tartunnan saaneiden eivät välttämättä ole. Ns. tartuntaketjut saadaan selvitettyä ja katkaistua vain, kun testejä otetaan riittävästi.

8. Mitä tapahtuu, jos testi on positiivinen?
Jos tulos on negatiivinen, tuloksesta soittaa sairaanhoitaja. Mikäli tulos on positiivinen eli henkilöllä on korona, hänelle soittaa tiedosta lääkäri. Lääkäri antaa jo puhelimessa ohjeet sosiaalisten kontaktien välttämisestä. Pihlajalinna ilmoittaa positiivisesta tuloksesta myös THL:ään, joka seuraa päivittäin koronatilanteen kehittymistä.

Virallisen karanteenin voi määrätä vain kunnan virassa työskentelevä lääkäri. Tämän takia Pihlajalinna ilmoittaa positiivisesta tuloksesta sairaanhoitopiirin infektiolääkärille, joka on mahdollisimman pian yhteydessä potilaaseen ja antaa jatko-ohjeet. Hän vastaa myös mahdollisten muiden altistuneiden tavoittamisesta ja heidän karanteeniin määräämisestä.

Useimmissa tapauksissa korona paranee kotona oireenmukaisella hoidolla, tarvittaessa on tärkeä ottaa yhteyttä päivystykseen ja hakeutua sairaalahoitoon.

9. Ovatko eri paikoissa tehtävät testit samanlaisia?
Pihlajalinnalla, kuten muillakin näytteenottajilla Suomessa ja muualla maailmalla, on käytössään CV19NhO-testi. Tartunta todetaan osoittamalla viruksen nukleeinihappo (RNA) hengitystie-eritenäytteestä geeninmonistusmenetelmällä (PCR).

10. Onko Suomessa käytössä muita testejä?
Vasta-ainetestit ovat tällä hetkellä koekäytössä Suomessa. Testiä ei kannata ottaa ennen kuin oireiden alkamisesta on kulunut vähintään 14 vuorokautta, sillä vasta-aineiden syntyminen elimistöön ottaa aikansa. Vasta-ainetestin perusteella ei voi arvioida suoraan esimerkiksi mahdollista koronan tuomaa suojaa tai sen pituutta uutta tartuntaa vastaan.

teksti: Tiina Laaninen