Haluan lahjoittaa munasoluja – sovinko luovuttajaksi?

Dear Ike! Olen harkinnut vakavissani munasolujen lahjoittamista, koska olen ymmärtänyt, että on paljon pariskuntia, jotka eivät voi saada lapsia ilman apua. En kuitenkaan ole varma sovinko lahjoittajaksi. En ole itse ollut raskaana ja minulla on tällä hetkellä käytössä hormonaalinen ehkäisy. Entä sattuuko munasolun lahjoittaminen?

Nimim. epävarma Espoosta

Hei nimim. epävarma Enontekiöltä. Hienoa, että olet harkinnut munasolujen lahjoittamista! Suomessa on nimittäin pula lahjoitetuista munasoluista. Monille pareille ainoa ratkaisu raskauden käynnistämiseen on juurikin luovutetuilla munasoluilla tehty hoito.

Munasolun lahjoittajan tulee olla 18–35-vuotias terve nainen. Lahjoittajan ei tarvitse olla synnyttänyt nainen, eikä hormonaalinen ehkäisy vaikuta lahjoittamiseen.

Sen sijaan perinnölliset sairaudet voivat olla este lahjoittamiselle, mutta nekin kartoitetaan yhdessä lääkärin kanssa.

Älä jää epävarmuutesi kanssa yksin, vaan ole rohkeasti yhteydessä lapsettomuusklinikkaan. Yhteydenoton jälkeen sinulle varataan aika lääkärin terveystarkastukseen, jossa selvitetään hoitoon liittyvät lääketieteelliset, terveydelliset, oikeudelliset ja taloudelliset seikat. Samalla saat itsellesi parhaan mahdollisen hedelmällisyyskartoituksen.

Munasolujen kerääminen ei satu. Keräämisen aikana käytetään puudutusta ja kipulääkettä. Tunne on samantapainen kuin hammaslääkärissä: potilas tietää ja tuntee, että jotain tehdään, mutta kipua ei tunnu.

Tiesithän, että munasolun luovuttajalle korvataan luovutuksesta aiheutuneet kustannukset ja ansionmenetys. Jos kiinnostuit, lue lisää Pihlajalinnaan kuuluvan Dextra lapsettomuusklinikan sivuilta ja ole heihin rohkeasti yhteydessä!