Hammaslääkäri jännittää

Dear Ike, osaisitko auttaa? Olen kärsinyt lapsesta asti hammaslääkäripelosta. Nyt pelko on äitynyt niin pahaksi, että en saa aikaa varattua, vaikka tiedän, että hampaissa on ainakin kolme reikää. Olen käynyt hammaslääkärissä pari kertaa, ja käynnit on hoidettu kiireellä. Lääkäri ei ole ymmärtänyt, miksi minua pelottaa. Viimeksi puudutuksen vaikuttamista ei myöskään odotettu, ja juurihoito sattui ihan tosi paljon. En todellakaan uskalla enää mennä hammaslääkäriin, ja mieluiten unohtaisin koko asian. Mitä teen?

Nimim. Raisa Pasilasta

Aivan ensimmäisenä haluaisin sanoa, että et ole yksin pelkosi kanssa: tutkimusten mukaan jopa puolet Suomen aikuisväestöstä kärsii hammaslääkäripelosta, ja 5-10 prosentilla pelko voi olla niin voimakas, että se estää hoitoon hakeutumisen.

Pelkoa ei siis kannata hävetä, kuten ei myöskään sitä, että hampaat ovat päässeet reikiintymään. Uskon, että tilanteeseesi löydetään ratkaisu, ja koskaan ei ole liian myöhäistä hoitaa suuta kuntoon.

Meillä Pihlajalinnassa on töissä useita hammaslääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet pelkopotilaiden hoitoon. Osaatko sanoa, mikä hammashoidossa pelottaa eniten? Monia pelottaa se, että hoitotilanne ei ole omassa hallinnassa, ei pysty kertomaan toiveitaan tai jos tuntuu kipua. Pelkopotilaita hoitavat lääkärit korostavatkin sitä, että potilaalla on aina valta hoitotilanteessa ja hoito voidaan tauottaa milloin vain.

Monilla hammasklinikoillamme tehdään myös esilääkitys- eli sedaatiohammashoitoa sekä anestesia- eli nukutushammashoitoa, joita voidaan harkita tarvittaessa. Joiltakin vastaanotoilta löytyy myös ilokaasu, joka mahdollistaa erittäin hellän hoidon. Usein käy niin, että potilas pääsee pelostaan eroon sen jälkeen, kun hoito on tehty yhden kerran esilääkityksessä tai nukutuksessa. Jo keskustelu hammaslääkärin kanssa voi kuitenkin auttaa niin, että esilääkitystä tai nukutusta ei tarvitse edes harkita.

Saisitko varattua hammaslääkäriin sellaisen ajan, jossa ei vielä paikata reikiä vaan otetaan ainoastaan kivuton ja nopea röntgenkuva sekä keskustellaan eri hoitovaihtoehdoista ja toiveistasi? Reikien aiheuttama kipu tai tulehdus ei parane itsestään, joten keskustelu lääkärin kanssa kannattaa käydä mieluummin nyt kuin myöhemmin. Olen henkisenä tukenasi!


Lue lisää hammashoitopelon hoidosta ja eri vaihtoehdoista.