Huonoja kokemuksia hammaskiven poistosta

Auta, Ike! Kävin hammaslääkärissä, joka sanoi, että hampaissani on hammaskiveä ja että se kannattaa poistattaa suuhygienistin vastaanotolla. Olen käynyt suuhygienistillä aiemmin vain yhden kerran, ja kokemus oli aivan kamala: suuhygienisti rönkki hampaitteni välejä pitkällä piikillä, ja ikenet vuosivat verta ja hampaisiin sattui käsittelyn jälkeen. En tosiaankaan ole sen jälkeen uskaltautunut suuhygienistin vastaanotolle uudelleen.

Onko suuhygienistille pakko mennä? Onko hammaskivestä kuitenkaan niin paljon haittaa? Ja onks normaalii, että päivittäinen harjaus ei riitä pitämään hammaskiveä pois? Vastaathan pian.

Nimim. ahdistunut Suomussalmelta

Tervehdys, nimim. ahdistunut Suomussalmelta!

Ikävä kuulla, että ensimmäinen käyntisi suuhygienistin vastaanotolla on aiheuttanut sinulle harmia. Kannustan sinua kuitenkin rohkeuteen, ja hammaslääkärisi on varmasti oikeassa siitä, että hammaskivi täytyisi sieltä poistaa.

Hammaskivi ja plakki aiheuttavat ientulehdusta. Ientulehduksen ensimmäisiä merkkejä on verenvuoto ikenistä. Helpoiten tulehdus lähtee paranemaan huolellisella puhdistuksella. Näkyvän pehmeän plakin saa puhdistettua itse pois hampaiden pinnoilta huolellisella harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella. Hammaskiveksi suuhun tulee silloin, kun hampaiden pinnalle jäänyt plakki saostuu syljen mineraalien kanssa.

Ientulehduksesta saattaa pahentuessaan kehittyä hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, joka tarkoittaa sitä, että hampaiden kiinnityskudokset lähtevät tulehtumaan tulehduksen myötä. Mikäli hampaita ei puhdisteta, ientulehdus saattaa edetä hampaiden ja ikenen välisessä ientaskussa kohti hampaan juurta. Tämä voi pahentuessaan aiheuttaa hampaiden heilumista.

Hammaskivi kerää myös herkästi likaa, jonka vuoksi hammas saattaa värjäytyä ja tummua. Huolellinen, päivittäinen suun puhdistus auttaa kuitenkin hidastamaan merkittävästi hammaskiven muodostusta, ja se pitää ikenet terveempinä. Pelkkä hampaiden harjaus ei useinkaan riitä pitämään ongelmia pois suusta, vaan hampaiden harjauksen lisäksi on tärkeää muistaa puhdistaa päivittäin myös hammasvälit.

Jos siis hammaskiveä on ehtinyt muodostua hampaiden pinnoille, se on syytä poistaa. Hammaskiveä ei saa poistettua hampaiden harjauksella, vaan se vaatii käynnin suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla.

Hammaskiven poistoon käytetään monesti käsi-instrumentteja eli niitä mainitsemiasi ”piikkejä”, mutta nykyään entistä useammin käytetään myös ultraäänilaitetta. Ultraäänilaitteessa on pieni kapea kärki, josta tulee vettä, ja joka värähtelee hampaan pinnalla poistaen näin hammaskiven. Osalla ihmisistä se voi aiheuttaa vihlontaa, mutta kerro rohkeasti käynnin yhteydessä suuhygienistillesi edellisistä epämukavista kokemuksistasi, jotta suuhygienistimme voi vaikuttaa hammaskivenpoistossa käytettävään menetelmään. Tarvittaessa voidaan käyttää myös esimerkiksi pintapuudutusgeeliä, jota levitetään ikenille.

Kun puhdistat hampaasi huolellisesti ja käyt säännöllisesti hammaskiven poistossa, suu saadaan pidettyä puhtaana ja ikenet terveempinä. Tällöin käynti suuhygienistilläkään ole enää niin epämiellyttävää.

Kaikkea hyvää sinne Suomussalmelle!