Ihottuma vaivaa

Ike, auta! Käsitaipeisiini on ilmestynyt ihottumaa, joka kutisee ikävästi. Vähän ihottumaa on myös polvitaipeissa. Lapsena ihossani oli enemmänkin ihottumaa, mutta nyt se on ollut pois pari vuosikymmentä. Vaiva alkoi nyt talvella, kun oli kovat pakkaset ja töissä oli stressiä. Onks normaalii?

Nimim. huolestunut Pattijoelta

Näkemättä käsi- ja polvitaipeitasi on vaikeaa antaa diagnoosia, mutta kuvailusi perusteella vaikuttaisi siltä, että sinulla on atooppinen ihottuma, joka on alkanut oireilla uudelleen. Kannattaa varata aika suoraan ihotautilääkärin vastaanotolle, jotta hän voi katsoa ihosi ja määrätä reseptit sopiviin voiteisiin.

Näin ensi hätään kannattaa rasvata ihoa huolellisesti perusvoiteella. Lisäksi voit kokeilla mietoa kortisonivoidetta, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Ihottuman hoidossa kulmakiviä ovat perusvoiteiden säännöllinen käyttö ja ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen. Ihoa voi ärsyttää esimerkiksi stressi ja talviaika, jotka mainitsitkin kirjeessäsi, sekä esimerkiksi kuiva sisäilma tai sopimattomat kosmetiikka-hygieniatuotteet.

Useimmat potilaat pärjäävät atooppisen ihottumansa kanssa perusvoiteilla ja ajoittaisella mietojen kortisonivoiteiden käytöllä. Tilanne kyllä yleensä helpottuu, kunhan saa itselle sopivat voiteet. Tsemppiä!


Lue lisää atooppisen ihottuman hoidosta.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle.