D-vitamiinitutkimus 49 €

Tiedätkö saatko tarpeeksi D-vitamiinia? Mittaa D-vitamiinitasosi.
Hinta sisältää toimistomaksun. Norm. 81,20€

D-vitamiinitutkimuksella selvitetään D-vitamiinin puutos- ja yliannostustiloja sekä kalsiumaineenvaihdunnan häiriöitä. Oman D-vitamiinitason voi selvittää helposti verikokeella ilman lääkärin lähetettä.
D-vitamiinin riittävä saanti on erityisen tärkeää nyt korona-aikana. D-vitamiini parantaa ihmisen immuunipuolustusta erityisesti ylähengitystieinfektioita vastaan, ja on havaittu, että korkeampi D-vitamiinitaso vähentää covid-19-taudin vakavia muotoja. Pandemian aikana kannattaakin syödä D-vitamiinilisää 50 mikrogrammaa päivässä.

Ajanvaraus

Varaa aika laboratorioon verkosta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.
Valitse toimipisteeksi Kemiö, Parainen, Salo tai Turku ja kerro ajanvarauksen yhteydessä ja laboratoriossa ottavasi D-vitamiinitutkimuksen.


Tarjous on voimassa 31.5.2021 asti asiakkuusohjelmaan liittyneille. Ei voi yhdistää muihin etuihin. Tarkista palvelun saatavuus toimipisteestäsi.

Mikä D-vitamiini on?

D-vitamiini on elimistölle elintärkeä vitamiini, jota muodostuu iholla auringon valon vaikutuksesta. D-vitamiinipitoisuus vaihtelee auringonvalon määrän mukaan siten, että matalin taso on keskitalvella ja korkein loppukesällä heinä−elokuussa. Pimeinä talvikuukausina D-vitamiinia ei saada auringosta riittävästi, joten sen saannista tulisi huolehtia muilla keinoin. Ravinnosta D-vitamiinia saa rasvaisesta kalasta, ravintorasvoista sekä nestemäisistä maitotuotteista. D-vitamiinia on kuitenkin vaikeaa saada tarpeeksi ravinnosta, joten D-vitamiinilisän käyttöä suositellaan kaikille erityisesti pimeänä vuodenaikana. D-vitamiinilisää tulisi nauttia vähintään 10−25 mikrogrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiinipitoisuuden tulisi olla vähintään 50 nmol/l kaikkina vuodenaikoina. Luuston hyvinvoinnin kannalta pitoisuuden pitäisi olla vähintään 80 nmol/l. D-vitamiinin vaikean puutoksen raja on 25 nmol/l. Yli 375 nmol/l pidetään liikasaannin rajana, mutta D-vitamiinin liikasaanti on melko harvinaista. Jos D-vitamiinitaso ei ole viitearvoissa, on syytä selvittää mistä tämä johtuu. Useimmiten D-vitamiinia saadaan liian vähän, ja tällöin hoitona käytetään D-vitamiinilisää. D-vitamiinitaso tulee kontrolloida muutaman kuukauden kuluttua.

D-vitamiinitason tarkistuttamista suositellaan erityisesti iäkkäille sekä kaikille, joilla on selittämättömiä oireita, kuten väsymystä ja mielialan laskua. Riskiryhmiä D-vitamiinin puutteen suhteen ovat vastasyntyneet ja muut lapset, iäkkäät, laitospotilaat, vegaanit ja tummaihoiset.

Mihin D-vitamiini vaikuttaa?

D-vitamiini vaikuttaa kalsiumaineenvaihduntaan ja parantaa kalkin imeytymistä. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa osteomalasiaa eli luiden pehmentymistä ja erityisesti iäkkäillä osteoporoosia eli luukatoa. D-vitamiinin puutos voi näkyä väsymyksenä ja mielialan laskuna. Lapsille D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa riisitautia. Liian korkea D-vitamiinipitoisuus taas voi johtaa korkeaan kalsiumpitoisuuteen, jonka oireita voivat olla väsymys, ruokahaluttomuus, vatsavaivat, keskittymiskyvyn puute sekä sekavuus. Tällaisilla henkilöillä on suurentunut vaara munuaisten vajaatoimintaan ja munuaiskivien muodostumiseen.