12 kysymystä punkkirokotuksesta

Punkki eli puutiainen levittää kahta eri tautia borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Borrelia-bakteeria vastaan ei ole rokotetta, mutta TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Perusrokotussarja koostuu kolmesta rokoteannoksesta, joista kaksi ensimmäistä annosta on hyvä ottaa ennen punkkikauden alkua. Saat rokotuksen kätevästi meiltä, ja reseptiä ei tarvita.

Punkkirokotus nyt etuhintaan!

Yleisimpiin kysymyksiin punkkirokotteesta vastasi rokotushoitaja Jaana Railo.

1. Kuinka kauan punkkirokote on voimassa?
Puutiaisaivotulehdusrokotteen eli TBE-rokotteen perussarja sisältää kolme rokotetta. Ensimmäinen tehoste suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua ensimmäisen ottamisesta. Sen jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tehostamista alle 50-vuotiailla 10 vuoden, 50-60-vuotiailla 5 vuoden ja yli 60-vuotiailla 3 vuoden välein.

2. Voiko punkkirokotteen antaa vauvalle? Entä pienelle lapselle?
Rokotteen voi antaa 1-vuotiaasta lähtien.

3. Onko punkkirokote turvallinen ottaa? Mitä riskejä rokotteeseen liittyy?
TBE-rokote on turvallinen. Sitä on annettu kymmeniä miljoonia annoksia ja vakavat haitat ovat äärimmäisen harvinaisia. Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa nopeasti ohimeneviä haittavaikutuksia, kuten pistokohdan kipua ja punoitusta, päänsärkyä, pahoinvointia tai lyhytkestoisen kuumeen.

4. Kannattaako punkkirokote ottaa? Onko rokote suomalaiselle tarpeellinen?
Rokotetta suositellaan riskialueilla asuville ja paljon oleskeleville ihmisille. Yleisesti ottaen riski sairastumiseen on pieni. Sairastumisten määrä on kuitenkin Suomessa selvästi kasvanut viime vuosina ja korkeamman riskin alueita tullut lisää. Suomessa esiintyy suurimmaksi osaksi vakavaa tautimuotoa ja rokotesarjan antama suoja on hyvä.

5. Mitä sivuoireita punkkirokotteesta voi saada?
Rokote voi aiheuttaa pistopaikan kipua, punoitusta, turvotusta tai kuumotusta. Joskus voi esiintyä yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia tai väsymystä. Jäsensärkyä tai imusolmukkeiden turvotusta voi myös esiintyä. Pienillä lapsilla voi nousta kuume erityisesti ensimmäisen annoksen jälkeen. Allerginen reaktio on hyvin harvinainen haittavaikutus.

6. Miltä punkkirokote itse asiassa suojaa? Entä miltä ei?
Rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, joka on viruksen aiheuttama ja sitä kantavasta punkista nopeasti pureman välityksellä tarttuva tauti. Myös punkin nymfit ja toukat saattavat tartuttaa virusta, eikä niiden puremaa yleensä huomaa. Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös infektoituneiden lehmien, vuohien ja lampaiden pastöroimattomasta maidosta. Rokote ei suojaa punkkien levittämältä borrelioosilta eikä karkota punkkeja tai estä niitä puremasta.

7. Voinko mennä saunaan otettuani punkkirokotteen?
Saunaan voi mennä rokotuksen jälkeen, jos vointi on normaali.

8. Sattuuko punkkirokotteen ottaminen?
Kyllä, rokotuksen ottaminen saattaa hieman nipistää.

9. Voinko ottaa punkkirokotteen, kun olen raskaana?
Erityistilanteissa raskaana olevalle voidaan harkita TBE-rokotusta. Tällainen on esimerkiksi yli kuukauden kestävä oleskelu riskialueella runsaasti luonnossa liikkuvalle.

10. Tarvitsenko reseptin punkkirokotetta varten?
Pihlajalinnan toimipisteissä ei tarvita reseptiä, vaan rokotteen saa suoraan hoitajan vastaanotolla. Apteekista ei saa rokotetta ilman reseptiä.

11. Voiko reumapotilas ottaa punkkirokotteen?
Reumaa sairastavan kannattaa keskustella rokotuksesta ensin hoitavan lääkärin kanssa.

12. Voinko ottaa punkkirokotteen, kun poden flunssaa?
Kuume on rokotuksen vasta-aihe, mutta kuumeettoman flunssan aikana voidaan rokottaa.


Punkkirokotus nyt etuhintaan Pihlajalinnan kanta-asiakkaille

Lapsen rokotus 50 € ja aikuisen rokotus 53 €. Hinta koskee yhtä rokotuskertaa. Norm. 59,80-62,60 €. Hinta on voimassa Pihlajalinnan asiakkuusohjelmaan liittyneille 31.8.2020 saakka. Lue lisää ja varaa aika!