Hampaiden oikomishoito

Hampaita oiotaan useimmiten purentahäiriöiden vuoksi. Oikomishoitoon hakeudutaan myös esteettisistä syistä. Oikomishoito aloitetaan yleensä 9–12 vuoden iässä, mutta hampaita voidaan oikoa yhtä lailla aikuisilta.

Oikomishoidon suunnittelee ja toteuttaa erikoishammaslääkäri. Oikomishoidolla korjataan hampaiden kiertymisistä, hammaskaarten ahtautta tai puuttuvista hampaista aiheutuvia hammaskaaren virheitä ja purennan epätasapainoisuutta.

Oikomishoidon kesto ja kustannukset ovat aina yksilöllisiä. Lapsilla oikomishoidon kesto riippuu usein leukojen kasvusta ja pysyvien hampaiden puhkeamisesta. Aikuisilla laaja oikomishoito voi viedä kahdesta kolmeen vuotta, mutta yksittäisen hampaan asennon korjaus saattaa kestää vain muutaman kuukauden.

Oikomishoidon menetelmiä on useita, joista yleisimpiä ovat kiinteät oikomiskojeet. Kiinteissä oikomiskojeissa hampaita siirretään kaarilangan ja siihen kiinnitettävien kumilenkkien tai jousien avulla. Irtokojeita ovat esimerkiksi niskavetolaitteet ja aktivaattorit.
Haluttaessa oikomiskiinnikkeet ja -kaari voivat olla hampaiden väriset.