Gastroenterologian erikoislääkäri

Tie hyvinvointiin käy vatsan kautta

Gastroenterologia on vatsaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt sisätautien erikoisala.

Tyypillisiä gastroenterologian erikoislääkärin tutkimia ja hoitamia sairauksia ovat esimerkiksi ruokatorven refluksitauti, maha- ja pohjukaissuolihaava, keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Lisäksi Pihlajalinnan kokeneet erikoislääkärit tekevät ruuansulatuskanavan tähystystutkimuksia ja vatsaelinkirurgisia toimenpiteitä ja leikkauksia.

Lievä ja satunnainen närästys on vaaratonta ja varsin yleistä, mutta jatkuvana oireena se on eräs merkki refluksitaudista. Vaikeita refluksioireita voi olla vaikea erottaa vakavista sydänperäisistä oireista. Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos esiintyy nielemisvaikeuksia tai oksentelua, närästys toistuu useasti viikossa ja kestää pitkään tai jos poltteen lisäksi on muita kipuja.

Ärtyvän suolen oireyhtymällä (IBS; irritable bowel syndrome) tarkoitetaan vatsavaivaa, johon liittyy vatsakipu tai vatsan seudun epämukava tunne. Parantavaa hoitoa ei oireyhtymään ole, vaan tavoitteena on elämänlaadun kohentaminen ja oireiden vähentäminen. On tärkeää löytää oireita pahentavia tekijöitä ja ymmärtää, miksi näitä oireita tulee. Lääkehoitona voidaan kokeilla ripuliin loperamidia ja ummetukseen liukoisia kuituja. Jos oireita hallitsee kipu tai masennus, voidaan kokeilla niihin sopivaa lääkitystä. Lääkehoidon teho on rajallinen.

Lue lisää Pihlajalinnassa tehtävistä tähystystutkimuksista ja vatsaelinkirurgisista leikkauksista: