Iskias, alaselän välilevypullistuma ja rappeumat

Kivut alaselän ja lantion alueella ovat yleisiä. Jos kipu on kovaa ja säteilee reittä tai säärtä pitkin jalkaterään, on kyse iskiaskivusta. Sen syy on selkäytimestä lähtevän hermon ärsytys tai puristus, joka johtuu tavallisimmin välilevypullistumasta. Alaselän ja lantion kovia kipuja aiheuttavat myös rappeumat.

Neurokirurgin tai selkävaivoihin perehtyneen ortopedin vastaanotolle voi tulla pohtimaan, mistä oireet johtuvat. Välilevypullistuma paranee usein itsestään ja myös rappeuman hoidossa lähdetään yleensä liikkeelle kuntoutuksella. Jos kipu jatkuu tai jaloissa on lihasheikkoutta ja tunnottomuutta, on syytä harkita leikkaushoitoa.

Alaselkä tutkitaan aina magneettikuvauksella ennen leikkauspäätöstä. Leikkauksessa voidaan poistaa välilevypullistuma, luuduttaa kuluneet nikamavälit tai vapauttaa selkäydinkanavan sisäisiä hermorakenteita. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin jo samana iltana tai seuraavana päivänä.

Selkäkipu jää parhaassa tapauksessa leikkauspöydälle. Jos hermon puristus on aiheuttanut lihasten heikkenemistä ja puutumista, voi oireiden helpottaminen kestää pidempään. Joskus käy niin, että kipu jää kokonaan tai osittain pysyväksi. Oireet ovat yleensä jatkuneet tällöin kuukausia. Sairausloma kestää leikkauksen jälkeen useimmiten noin kuukauden. Sen jälkeen voi palata normaalisti töihin ja harrastuksiin.