Jalkaterän murtumat ja nyrjähdykset

Suurin osa nilkan vammoista on venähdyksiksi luokiteltavia osittaisia nivelsidevaurioita. Nilkkavammat on kuitenkin tutkittava huolellisesti, sillä nilkan vääntyessä voi syntyä myös jännevaurioita tai luiden murtumia.

Useimmiten kipujen syy on jalkaterän asennossa ja toiminnassa. Kivun taustalla voi olla myös jalkaterän pienten luiden ja nivelten murtumia sekä sijoiltaanmenoja, jotka jäävät helposti diagnosoimatta ja hoitamatta.

Jalkaterän ongelmien kanssa ei kannata jäädä odottamaan, sillä hyvä alkuvaiheenhoito takaa parhaimman lopputuloksen. Jalkaterästä otetaan yleensä röntgenkuva, minkä avulla löydetään suurin osa alueen vammoista. Tarvittaessa on mahdollista tehdä magneetti- tai tietokonetomografiakuvaus, joiden avulla murtumat ja sijoiltaanmenot näkyvät tarkasti.

Mikäli murtuma tai sijoiltaanmeno näkyy röntgenkuvassa ja siinä on merkittävä siirtymä, on vamma lähes poikkeuksetta niin vaikea, että se vaatii leikkauksen. Leikkauksesta pääsee yleensä samana päivänä kotiin, mutta toipumisaika vie aikaa. Aika, jolloin jalkaterän päälle ei saa astua täydellä painolla, kestää helposti kaksikin kuukautta.

Fysioterapia aloitetaan muutaman viikon kuluttua leikkauksesta, ja sitä jatketaan, kunnes askellus on palautunut normaalisti.