Magneettitutkimus

Magneettikenttään ja radioaaltoihin perustuva magneettitutkimus on ainutlaatuinen kuvantamismenetelmä. Elimistön rakenteet ja sairauksien aiheuttamat muutokset saadaan magneettitutkimuksella muita kuvantamismenetelmiä tarkemmin näkyviin. Magneettitutkimuksen avulla voidaan tutkia kattavasti lähes jokaista kehon osaa: aivoja, selkäydintä, selkärankaa, lihaksia, niveliä, luustoa, rintoja, vatsaa, lantiota ja verisuonia.

Mitä tutkitaan?

Magneettikuvaus soveltuu monipuolisuutensa vuoksi lukuisien sairauksien ja oireiden selvittelyyn. Perusteellisella tutkimuksella saatu tieto auttaa usein ratkaisevasti hoidon suunnittelussa.

Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja vammojen kohdalla magneettitutkimus antaa hoitavalle lääkärille tarkan kartan löydöksistä mahdollista leikkausta tai muuta hoitotoimenpidettä varten. Selkärangan välilevypullistumat, nivelkierukka- ja nivelsidevammat, nivelten sairaudet, hermopinteet, rusto-, jänne- ja luuvauriot sekä kasvaimet saadaan nopeasti selville.

Keskushermoston oireissa magneettitutkimuksella voidaan todeta ja seurata aivoston ja selkäytimen sairauksia ja vammoja, epilepsian syitä, kasvaimia, verisuonimuutoksia ja tulehdustiloja.

Mahdolliset magneettitutkimuksen esteet

Esteenä magneettikuvaukselle voivat olla sydämentahdistin, insuliinipumppu ja sisäkorvaproteesi. Kehossa olevat metalliset proteesit tai sirpaleet eivät välttämättä ole este. Nämä selvitetään aina tapauskohtaisesti ennen tutkimusta.

Magneettitutkimuksesta ei ole todettu olevan vaaraa sikiölle, mutta varovaisuussyistä tutkimusta ei suositella suoritettavaksi raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Ennen tutkimusta täytettävällä magneettitutkimuksen esitietolomakkella varmistetaan, ettei estettä tutkimukselle ole.

Valmistautuminen magneettitutkimukseen

Magneettitutkimuksen ajaksi kaikki metallia sisältävät esineet tulee jättää tutkimushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen. Myös esimerkiksi pankkikortti on jätettävä pukuhuoneeseen, sillä sen magneettijuova vaurioituu tutkimuslaitteen läheisyydessä. Mukaan on hyvä varata vaatteet, joissa ei ole metallisia vetoketjuja, nappeja tai hakasia.

Oletko tulossa magneettitutkimukseen lapsen kanssa? Katso ohjeet lapsipotilaalle.

Toimipisteet

Magneettikuvauksia tehdään seuraavissa toimipisteissä:

• Helsinki: Pihlajalinna Dextra
• Joensuu: Pihlajalinna Ite Joensuu Kuvantaminen
• Kuopio: Pihlajalinna Ite Kuopio Kuvantaminen
• Levi: Pihlajalinna Levi (magneettikuvausrekka)
• Oulu: Pihlajalinna Isokatu Oulu
• Seinäjoki: Pihlajalinna Seinäjoki
• Tampere: Pihlajalinna Koskiklinikka (lue myös: Vihdoinkin magneettikuvaus, jossa uskaltaa avata silmänsä)
• Turku: Pihlajalinna Turku

Ajanvaraus

Magneettitutkimukseen tarvitaan erikoislääkärin lähete. Tutkimukseen voi tulla myös muun kuin Pihlajalinnan lääkärin lähetteellä. Vakuutusyhtiön kustantamaan tutkimukseen tulee olla kirjallinen maksusitoumus. Myös työnantajan kustantamaan tutkimukseen tarvitaan maksusitoumus, mikäli magneettitutkimus ei sisälly työterveyssopimukseen.

Jos sinulla on lähete, varaa aika magneettitutkimukseen suoraan haluamastasi toimipisteestä.