Loppuuko ensin rahat ja sitten itsenäisyys?

Suomen kunnista 2/3 teki alijäämäisen tilinpäätöksen vuonna 2018. Monet kunnat käyvät eloonjäämistaistelua, kun sote-kustannukset nousevat hallitsemattomasti samalla kun palvelut ja työpaikat karkaavat paikkakunnalta väestön vähetessä ja vanhetessa. Kriisikuntastatus uhkaa, ja mikäli tilanne ei korjaannu, voi kunta menettää itsenäisyytensä ja tulla pakkoliitetyksi toiseen kuntaan.

Kunnat, jotka ovat lähteneet toteuttamaan kumppanuutta Pihlajalinnan kanssa, ovat saaneet taloutensa tasapainoon. Samalla palveluiden saatavuus on parantunut, työpaikat säilyneet ja erikoissairaanhoidon lähipalvelut lisääntyneet. Myös kuntien tulopohjaa ja elinvoimaa on kyetty kumppanuuden avulla vahvistamaan.

Kun Pihlajalinna on ottanut vastuulleen sekä sote-palvelutuotannon että kustannukset, ovat kunnat kyenneet investoimaan tulevaisuuteen ja elinkeinoelämän kehittämiseen. Parkanon kaupunki on rakentanut kokonaisen uuden koulukampuksen (esikoulu, ala- ja yläkoulu, lukio ja ammatillinen koulutus) sekä kirjaston. Mänttä-Vilppula on vastaavasti rakentanut uuden päiväkodin ja nykyaikaisen energiaa säästävän jäähallin. Ähtärissä koulukeskuksen yhteyteen valmistui kuuden miljoonan euron liikuntahalli kiipeilyseinineen kriisikuntastatuksen poistuessa Pihlajalinna-kumppanuuden myötä. 2 000 asukkaan Kihniössä jää nykyisin vuosittain yli puoli miljoonaa euroa poistoihin ja investointeihin yhteistyön alettua vuonna 2015.

Pihlajalinna tuottaa sote-ulkoistuksia yli 10 kunnassa tai kaupungissa. Kuntien koot vaihtelevat alle 2 000 asukkaan kunnasta yli 20 000 asukkaan kaupunkeihin. Näiden kaikkien kumppanikuntiemme vuosikate vuodelta 2018 oli positiivinen, täysin päinvastoin kuin Suomen kunnissa yleisesti.

Pihlajalinnan toimintamallilla kuntien talous saadaan tasapainoon, sote-kustannukset ovat ennustettavissa ja lähipalvelut on turvattu palveluiden integroituessa yhtenäisiksi kokonaisuuksiksi. Samalla kuntien elinvoimaisuus seutuna asua, yrittää ja asioida vahvistuu.

Käännetäänkö teidänkin kunnan vuosikate positiiviseksi ja tilinpäätös ylijäämäiseksi ja vahvistetaan samalla kunnan elinvoimaisuutta integroimalla sote-lähipalvelut asiakaslähtöisiksi?

Tervetuloa Kuntamarkkinoille Kuntatalon K-kerrokseen Pihlajalinnan osastolle C2 kuulemaan, kuinka paljon teidän kuntanne voi säästää Pihlajalinna-kumppanuudella kehittäen samalla kuntalaisille tärkeitä lähipalveluita.

Lisätiedot
Juha Rautio
johtaja, strategiset hankkeet
juha.rautio@pihlajalinna.fi
040 828 1269